Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?

Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Wat eten we vandaag?

Ecologische patronen: van organisatie-ecologie naar keuken-ecologie

11 september 2020

Heb je weleens nagedacht over hoe je een gerecht maakt? Welke aanpak je kiest om iets lekkers te koken? Ik stond er zelf nooit zo bij stil, tot ik me realiseerde dat je bijdrage op de Groei-Curve juist daar in kan doorklinken.

Bij ons thuis staat elke avond een kookprogramma aan tijdens het eten, van Masterchef tot de Hairy Bikers. Ik vind het heerlijk om te kijken naar mensen die zo innovatief kunnen zijn in de keuken. Onder tijdsdruk iets prachtigs op tafel kunnen zetten en met producten werken waarvan ik nog nooit gehoord heb.

Ik kook zelf ook graag door op een creatieve manier voort te bouwen op de recepten van topchefs zoals Yotam Ottolenghi en Sergio Herman. Een recept is voor mij de basis waar ik aan vast kan houden en van waaruit kan verzinnen wat ik eventueel nog wil aanpassen of anders zou kunnen doen.

Mijn man heeft een andere aanpak. Als hij kookt, trekt hij de koelkast open, ziet hij een aantal producten en gaat hij aan de slag. Op mij komt dit over alsof hij geen plan heeft – hij begint gewoon en ziet wel waar het schip strandt. Ongetwijfeld heeft hij een idee hoe hij het aan wil pakken, alleen doorgrond ik dat proces niet altijd.

Wat eten we vandaag?

Wanneer ik hem vraag wat we gaan eten, is zijn reactie vaak “iets met wortel, biet en misschien nog wat erwten, die hebben we nog liggen”. Naar mijn idee klinkt dit niet als een gerecht, dus vraag ik door. “Maar wat ga je dan doen met de wortel en biet? Hoe gaat dit bij elkaar passen?”

Manlief heeft hier eigenlijk geen definitief antwoord op want het kookproces is nog in volle gang en zal waarschijnlijk nog veranderen. Inmiddels weet ik gelukkig uit ervaring dat er (meestal) uiteindelijk een lekkere maaltijd staat. En als het een keer iets minder goed gelukt is, schudt hij het ook zo van zich af: “volgende keer beter”.

Het lijkt erop dat mijn voorkeur voor optimalisatie en mijn mans voorkeur voor exploratie ook in de keuken bepaalt hoe de uitdaging benaderd wordt. Is de ene aanpak beter dan de andere aanpak? Om die vraag te beantwoorden, nodig ik je graag uit aan tafel.

Zeldi Storni
zstorni@human-insight.com
in samenwerking met Marjan Pantjes