Strategische Diversiteit

Hoe maakt cognitieve diversiteit een organisatie wendbaarder en weerbaarder?

Diversiteit, een belangrijk en ook gevoelig onderwerp in het huidige klimaat. Naast onder andere etnische, geografische en leeftijdsdiversiteit is ook strategische en cognitieve diversiteit erg belangrijk. Goede strategische diversiteit binnen organisaties zorgt ervoor dat teamleden onder andere creatiever worden, elkaar uitdagen én aanvullen. Kortom: Diversiteit in een team zorgt uiteindelijk voor het efficiënter kunnen uitvoeren van de strategie.

Weten hoe een cognitief diverse team jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen? Neem contact met ons op als je meer wil weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Strategische en cognitieve diversiteit

Strategische diversiteit, ook wel het strategisch inzetten van cognitieve diversiteit, focust zich op het verschil in hoe mensen denken en informatie verwerken. Een hoge mate van diversiteit op de werkvloer zorgt voor meer invalshoeken en begrip voor elkaars ideeën.

Teams zijn creatiever en lossen problemen gemakkelijker op. Tevens levert meer diversiteit in een team loyaliteit en tevredenheid op onder werknemers, wat leidt tot een hogere psychologische veiligheid. Heb jij strategische diversiteit al opgenomen in je diversiteitsbeleid?

Wat is een diversiteitsbeleid?

"Een diversiteitsbeleid wordt opgesteld om de verschillen tussen medewerkers te erkennen en waarderen. Deze verschillen worden efficiënt ingezet om zo gezamenlijk de strategie en doelen van een organisatie uit te voeren. Onder andere strategische diversiteit krijgt steeds meer aandacht."

Talentontwikkeling

Wij geloven dat mensen van nature leergierig zijn en zich willen ontwikkelen. Onze inzichten helpen hen om hun volledige potentieel te ontdekken en dit te verbinden aan strategie.​

Duurzaamheid

Onze inzichten zorgen dat organisaties continu inzicht hebben in team performance, diversiteit en bijdragen. Hiermee kunnen organisaties duurzame teams (blijven) bouwen.

Meetbare diversiteit

Dankzij onze tools en inzichten wordt strategische diversiteit meetbaar. Aan de hand daarvan kunnen teams en organisaties beter inspelen op de kwaliteiten van mensen en dit koppelen aan performance.

Prestatieverbetering​

Wij helpen organisaties bij het afstemmen van strategie op mens en team, waardoor individuele, team- en organisatieprestaties zullen verbeteren.​

Meer strategische diversiteit op de werkvloer

Binnen een organisatie met een goed diversiteitsbeleid komen eigenschappen en talenten van medewerkers beter tot hun recht. Tevens zijn deze organisaties beter in staat het juiste personeel te werven. Dit om meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie te realiseren. Toch blijkt het streven naar meer diversiteit op de werkvloer lastig. Organisaties weten vaak niet precies hoe ze talentontwikkeling en diversiteit juist implementeren.

Onderzoek naar cognitieve diversiteit

Op basis van ruim 30 jaar onderzoek naar diversiteit in een team zijn verschillende inzichten verkregen. Er is gebleken dat organisaties, met name teams, profiteren van cognitieve verschillen binnen teams bij het oplossen van complexe uitdagingen.

Problemen sneller oplossen door cognitieve diversiteit

Teams met een hoge mate van cognitieve diversiteit lossen problemen sneller op. Waarom dat zo is, dat ontdek je in het onderzoek op Harvard Business Review. Aan de hand van de AEM-Cube wordt de strategische diversiteit binnen teams en organisaties gemeten.

Plan direct een meeting voor meer informatie

Plan een vrijblijvende 30 minuten durende call in om te kijken hoe wij je kunnen ondersteunen. Plan een afspraak wanneer het jou het beste uitkomt. 

Onderzoek naar cognitieve diversiteit binnen teams

De drie teams die de uitdaging in een goede tijd hebben voltooid (teams A, B en C) hadden allemaal cognitieve diversiteit in zowel kennisprocessen als perspectief, zoals blijkt uit een grotere standaarddeviatie. De drie die langer duurden of niet voltooiden (D, E en F) hadden allemaal minder diversiteit, zoals blijkt uit een lagere standaarddeviatie. (HBR, 2018)

Hoe manage je cognitieve diversiteit in teams?

Een valkuil voor leiders is de natuurlijke neiging om mensen te selecteren met dezelfde manier van denken of informatie verwerken. Wij zijn geneigd om eerder te kiezen voor iemand met veel overeenkomsten, dan voor iemand waar we veel van verschillen. De bewustwording hiervan is de eerste stap. De volgende stap is: hoe zorgen wij ervoor dat we deze natuurlijke manier van handelen loslaten?

Uit meer dan 30 jaar onderzoek is gebleken dat teams die meer cognitief divers zijn, makkelijker omgaan met complexe situaties. Zij gaan beter om met problemen en zijn weerbaarder in onzekere of snel veranderende tijden.

Diversiteit binnen je werving en selectie procedure

Meer diversiteit op de werkvloer nemen de meeste organisaties op in hun diversiteitsbeleid. Het heeft namelijk voordelen. Maar deze voordelen pluk je niet, als je niet weet hoe je aan divers personeel moet komen en waar je op moet letten bij de werving en selectie.

Belangrijk is om eerst uit te zoeken wie er in jouw huidige team zitten en hoe zij omgaan met onder andere groei en verandering. Daarna kun je kijken op welke gebieden je mensen mist en welk type mensen dit zijn.

Wil jij meer cognitieve diversiteit op de werkvloer, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op.

Interesse of vragen?
Neem contact met ons op.

Benut en beheer de natuurlijke bijdrage en verschillen van anderen. Dat is het kernconcept van cognitieve diversiteit.

Wil jij meer diversiteit op de werkvloer om zo weerbaarder en wendbaarder te zijn? Neem contact met ons op via het contactformulier om de uitdagingen te bespreken. 

Wij zijn ook direct te bereiken via: +31 (0)6 53611976.

FAQ

Bij cognitieve diversiteit gaat het om verschillende denkstijlen en manieren van handelen, oftewel diversiteit in menselijke cognitie, ook wel neurodiversiteit genoemd.

Het doel van een diversiteitsbeleid is een helder plan creeeren waarin niemand wordt gediscrimineerd en iedereen optimaal en op zijn eigen manier kan meedoen. Een diversiteitsbeleid heeft sociale acceptatie als einddoel.

Teams met een hoge mate van cognitieve diversiteit, oftewel neurodiversiteit, zijn creatiever en hebben een beter probleem oplossend vermogen. 

De huidige multiculturele maatschappij vraagt ook om een breed begrip van de samenleving. Een divers team sluit hierop aan en vertegenwoordigt eerder de hele markt. 

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Stel hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!