Psychologische veiligheid op het werk

Hoe verbeter je de psychologische veiligheid in teams?

Dagelijks zijn we op het werk bezig met communiceren met anderen, we willen daarbij onszelf zijn en ons uiten op onze eigen manier. We willen dezelfde persoon kunnen zijn op werk, als wie wij zijn bij onze vrienden en familie. Dat noemen we psychologische veiligheid op het werk. Een term die steeds meer aandacht krijgt en dat is niet voor niets. Het blijkt dat als mensen in staat en vrij zichzelf te zijn en te uiten, dan heeft dit een directe impact op de performance van het team of de organisatie.

Wil jij de psychologische veiligheid verbeteren binnen jouw organisatie of team? Neem dan contact met ons op.

Psychologische veiligheid in teams: Wat is het?

Psychologische veiligheid betekent een werk- of leefomgeving waarin mensen zichzelf veilig genoeg voelen en in staat zijn om ideeën te delen, vragen te stellen en feedback te geven en ontvangen zonder bang te hoeven zijn hier negatief op aangesproken te worden of een reprimande hierover te ontvangen.

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het verbeteren van de veiligheid binnen succesvolle organisaties, omdat dit de performance, dynamiek en interne interacties verbeterd.

Psychologische veiligheid volgens Amy Edmondson

De verschuiving van manier van werken en de belangen van het creëren van veiligheid in een team is te zien in het onderzoek van Amy Edmondson. 

In dit onderzoek bekijkt zij onderwerpen als diversiteit, inclusie en veiligheid op de werkplek. Volgens haar kun je de psychologische veiligheid verbeteren door:

De psychologische veiligheid verbeteren aan de hand van de Qi Index

De voordelen van veiligheid op het werk zijn gekoppeld aan teamprestaties en organisatieontwikkeling in de breedste zin. Echter, voor managementteams of budgethouders kan het moeilijk te kwantificeren zijn.

Want: wat is de return on investment in absolute termen bij het werken aan een moeilijk te vatten onderwerp? Zeker als dat onderwerp over gedrag van mensen gaat? Om deze vraag te beantwoorden ontwikkelde Human Insight een kwantitatieve en praktische aanpak: de Qi Index.

Onderzoek naar diversiteit en veiligheid in teams

Samen met David Lewis, London Business School, en Alison Reynolds, Ashridge Business School, deed Human Insight onderzoek naar diversiteit binnen organisaties en de onderlinge relatie tussen psychologische veiligheid. Dit leidde tot de Quality of Interaction Index, kortweg Qi Index. De Qi Index is ingebed in onze aanpak om organisaties te helpen begrijpen wat er op dit moment in hun organisatie speelt en ook om de gewenste toestand te bevragen. De Qi Index kan zowel de psychologische veiligheid meten binnen teams of organisaties, als inzicht bieden in vervolgstappen om de veiligheid te vergoten.

Teams met een hoge cognitieve diversiteit lossen problemen sneller op

Als cognitieve diversiteit is wat we nodig hebben om met nieuwe, onzekere en complexe situaties om te gaan, moeten we mensen aanmoedigen om hun verschillende manieren van denken te onthullen en in te zetten. Daarbij komt het opbouwen van psychologische veiligheid kijken.
Door David Lewis en Alison Reynolds
Onderzoek

De twee kenmerken van de beste probleemoplossende teams

Hoe mensen ervoor kiezen zich te gedragen, bepaalt de kwaliteit van de interactie en de opkomende cultuur. Om de basis te leggen voor een succesvolle uitvoering moet iedereen de psychologische veiligheid versterken en behouden door middel van voortdurende gebaren en reacties.
Door David Lewis en Alison Reynolds
Onderzoek

Leer psychologische veiligheid meetbaar maken

Door de Qi Index in te zetten voor organisaties en teams kunnen we aan de hand van duidelijke inzichten de psychologische veiligheid op het werk verbeteren en meetbaar maken. De Qi richt zich op:

Teamprestaties

In een team waar mensen zich veilig voelen zich uit te spreken, durven teamleden hun mening te geven zonder bang te zijn voor de gevolgen. Dit zorgt voor betere teamprestaties.

Organisatie ontwikkeling

Veiligheid is een belangrijke factor in organisatieontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat mensen zich veilig kunnen uiten binnen organisaties.

Cognitieve Diversiteit

Dankzij onze tools en inzichten wordt cognitieve diversiteit meetbaar. Aan de hand daarvan kunnen teams en organisaties beter ingedeeld worden waar talent en resultaatgebieden optimaal worden benut.

Plan direct een meeting voor meer informatie

Werken aan meer psychologische veiligheid? Plan een vrijblijvende 30 minuten durende call in om te kijken hoe wij je daarbij kunnen ondersteunen. Plan een afspraak wanneer het jou het beste uitkomt. 

Ook de psychologische veiligheid op het werk verbeteren?

Een hoge mate van veiligheid creëert efficiëntere teams. Het zorgt voor het vermogen om jezelf veilig te uiten zonder gevolgen.

Het verbeteren van de psychologische veiligheid op het werk kan op verschillende manieren. Denk aan het creëren van bewustzijn over dit onderwerp of actief werken aan het naar de werkplek brengen van psychologische veiligheidspraktijken. Maar je kunt ook denken aan het toepassen van ontwikkelings- of leiderschapsprogramma’s binnen organisaties.

Human Insight biedt tools en inzichten en beschikt over verschillende praktische werkvormen die direct inzetbaar zijn om de mensen binnen je organisatie te ondersteunen.

Welke inzichten biedt onze Qi Index?

Interesse of vragen?
Neem contact met ons op.

Diversiteit en psychologische veiligheid op het werk verbeteren? Plan een gesprek in met Human Insight om de uitdagingen in jouw organisatie te bespreken en te horen waar Human Insight jou mee kan helpen.

Neem contact met ons op!
Wij zijn ook direct te bereiken via: +31 (0)6 53611976.

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Stel hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!