De kracht van High Performing Teams

Hoe manage je een high performance team?

Er zijn verschillende elementen nodig om als team goed te kunnen functioneren. Wie de kenmerken die high performance teams met elkaar gemeen hebben begrijpt, kan deze principes uiteindelijk toepassen in zijn eigen team. Zo zijn onder andere een sterke teamcultuur, effectieve communicatie en de voortdurende ontwikkeling en ondersteuning van teamleden randvoorwaarden voor ‘high performing teams’, oftewel: teams die op topniveau presteren.

Op zoek naar ondersteuning of praktisch inzicht bij het bouwen aan goed presterende teams? Neem contact met ons op!

Kenmerken van een High Performance Team

Het is belangrijk om eerst te definiëren wat een high performance team is en wat de toegevoegde waarde hiervan is. Bespreek daarom welke aanpak vaak voorkomt in goed functionerende teams en onderzoek hoe verschillende succesvolle organisaties dit aanpakken. Vergeet niet om te kijken naar de mate van cognitieve diversiteit binnen teams, aangezien een hoge mate van cognitieve diversiteit een generatieve omgeving faciliteert.

Kenmerken van een High Performance Team

  • Teamcultuur
    Teamcultuur draagt bij aan teamprestaties. Er zijn verschillende elementen die een positieve impact hebben op de teamcultuur, zoals: vertrouwen, psychologische veiligheid, respect en verantwoordelijkheid. Open communicatie, teambuilding activiteiten en het erkennen en belonen van teamleden zijn belangrijke strategieën om een sterke teamcultuur te creëren en onderhouden.
  • Effectieve communicatie en samenwerking
    Regelmatige team vergaderingen, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden en het gebruik van technologie om de communicatie te vergemakkelijken, dragen bij aan een goede communicatie en samenwerking. Het is belangrijk om potentiële problemen op dit vlak, zoals taalbarrières en teams op afstand, met de juiste aanpak te overwinnen. Naarmate teams zich meer bewust zijn van bepaalde interactiepatronen, wordt het voor leiders ook steeds makkelijker om een omgeving te creëren waarin anderen ook goed kunnen leiden.
  • Ontwikkeling en ondersteuning van teamleden
    Een goed presterend team bestaat uit teamleden die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling en groeimogelijkheden aangrijpen. Teamleden worden hier onder andere in ondersteund door regelmatige feedback, mentoring en mogelijkheden voor training en professionele ontwikkeling.

Natuurlijke bijdragen

De natuurlijke bijdragen van teamleden, hebben effect op de uitvoer van de strategie en de prestatiegebieden die daarbij horen.

Problemen oplossen

Cognitief diverse teams lossen complexe problemen sneller op. Hoe zij dit doen, is tekenend voor hun rol binnen een team.

Dominante coalities

Deze coalities beïnvloeden groepsdenken, de prestaties binnen het team en het algehele gedrag binnen teams.

Autonome teams

Door een beter begrip en betere afstemming binnen je organisatie, kunnen winstgevende teams ontstaan en vorm krijgen.

Plan direct een meeting voor meer informatie

Plan een vrijblijvende 30 minuten durende call in om te kijken hoe we jou kunnen helpen bij het bouwen aan High Performing Teams. Plan een afspraak wanneer het jou het beste uitkomt.

Wat is een high performance team?

Het bouwen van een high performance team kost tijd en moeite, maar door te begrijpen wat high performing teams zijn en hoe zij werken, kunnen stappen worden gezet in de richting van een team dat uitzonderlijke resultaten behaalt. 

Zo’n high performance team kenmerkt zich door het hebben van een sterke teamcultuur, effectieve communicatie en een goede samenwerking. 

Zowel ondersteuning en ontwikkeling van teamleden staan centraal en zijn van essentieel belang, maar ook de manier waarop er wordt gemanaged en welke vorm van leiderschap hierbij komt kijken speelt een grote rol.

Hoe creëer je een high performance team?

Teams die goed presteren, bezitten vaak een zekere mate van zelfsturing. Ze weten wat ze kunnen verwachten van elkaar, welke doelen er zijn gesteld en hoe deze behaald moeten worden. Kortom: de juiste mensen zitten op de juiste plek. Deze punten alleen, zullen niet zorgen voor langdurige performance. Het is een begin.

Nadat de juiste mensen op de juiste plek zitten, moet jij als leider hun ontwikkeling blijven stimuleren en blijven sturen op zelfsturing en performance. Het managen en onderhouden van teamdynamieken binnen High Performing Teams vergt veel tijd en aandacht. Human Insight heeft de tools om je daarbij te ondersteunen.

Teamontwikkeling actieplan

1. De juiste mensen op de juiste plek

Door een teamscan te doen, kom je er onder andere erachter of de mensen in je team doen wat ze zeggen dat ze doen en ook waar zij energie van krijgen.

Zo kun je mensen op de juiste plek binnen de juiste fase van groei aan de slag laten gaan.

2. Stuur aan op gedrag

Gedragingen die de uitvoer van de strategie in de weg zitten moeten worden geëlimineerd, gedragingen die hier aan bijdragen versterkt.

Zorg voor een goede teamdynamiek en een hoge mate van psychologische veiligheid.

3. Quality of Interaction

Stimuleer interacties en kijk waar deze binnen teams op stuk lopen. Door deze problemen op te lossen kunnen mensen efficiënter met elkaar samenwerken.

Motiveer mensen om eerlijk te zijn en feedback te geven en ontvangen van teamleden.

4. Effectief leiderschap

Het correct managen van High Performing Teams vraagt een flexibele vorm van leiderschap. Je kunt bijsturen wanneer dat nodig is, stimuleert talent en creativiteit.

Ook is het belangrijk dat je structuren weet te bewaken en het team motiveert.

Interesse of vragen?
Neem contact met ons op.

Teams creeren die op top niveau presteren, dynamieken optimaliseren en werken aan optimale samenwerkingen? Wij ondersteunen je bij het bouwen en managen van High Performing Teams.

Dat doen we door jarenlange onderzoek naar goed functionerende teams te combineren met strategische tools. Wil jij aan de slag om de performance te verbeteren binnen je team?

Bespreek de complexe uitdagingen van jouw organisatie, neem contact met ons op via het contactformulier of bel +31 (0)85 8229827.

Contactformulier

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Stel hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!